Web Analytics
İzinsiz Gösteri'ye Verilen Röportaj | Can Başkent

Can Başkent

İZİNSİZ GÖSTERİ'YE VERİLEN RÖPORTAJ

İZİNSİZ GÖSTERİ - CAN BAŞKENT

İzinsiz Gösteri: Dergicilik, fanzincilik deneyimin şimdi Propaganda yayınlarında devam ediyor Can. Bizim böyle kitaplara ihtiyacımız vardı. Teşekkür ediyoruz ve yayınevinin oluşum sürecini merak ediyoruz?
Can: Teşekkürler. Yayınevi fikri oldukça uzun bir süredir kafamdaydı. E-kitap teknolojisini, bu işin teknik altyapısını hemen öğreniverdim. Bunun da haliyle bilhassa politik ve sosyal içerikli kitaplar için çok elverişli bir kulvar olduğuna ikna oldum. Kafamda da zaten onlarca kitap fikri dönüyordu. 2011 başında da başladık bu işe.

İzinsiz Gösteri: Eskiden kitap yasaklayan zihniyet şimdi twitter, youtube yasaklıyor ancak bizim mücadelemiz de hiç hız kesmiyor. Sizin hali hazırda yasaklanan kitabınız var mı?
Can: Yok, zira Türkiye'de bu işin doğru dürüst yasal zemini yok, Türkiye'de fiziki satışımız falan olmadığından neyi nasıl yasaklayacaklar? Bir ara sitemiz engelleniyordu. Ama o da sanırım TİB'in IP engellemesi nedeniyle, bizim güme gitmemizdi. Zira IP değiştirdik sansür bitti. Çok acayipler, Türkiye'deki internet sansürünü düşününce aklıma gelen bu kadar cahilliğin ancak eğitimle olacağı. Sansürcüler bile nasıl sansürleyeceklerini bilmiyor. Öte yandan, zamanında sansürlenmiş bir kitap yayınladık. TSK'nın gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinin envanteri, Cumhuriyet'in 75. Yılında eski İzmir Savaş Karşıtları Derneği'nden birkaç aktivistin emeğiyle bir kitap olarak yayınlanmıştı. Yayıncısıysa, yurtdışından bir organizasyodu. Haliyle hemen yasaklanmış, Türkiye'de dağıtılamamıştı bile kitap. Biz de haliyle, üzerinden yıllar geçmiş olsa da tarihi önemi nedeniyle yayınladık. Memlekette zamanında neler olmuş diye merak eden yeni kuşak okusun diye.

İzinsiz Gösteri: Yazarlarınızdan ikisi hapiste, tutsak! Bu utanılası bir durum. Hele ki içerde onlara sağlanan koşulların kötülüğü... Reza Zerrab'ın dışarda elini kolunu sallayarak gezdiği bir ülkede bizlere ya hapishane ya da tımarhane yolu gösteriliyor...
Can: Osman Evcan, sol bir örgüt tetikçisi olduğundan hapiste. Hapiste geçirdiği dönüşüm, vegan olması ve direnişi falan onu popülerleştirdi elbette. Biz de onun öyküsünü kitaplaştırdık. Sevan Nişanyan ise çoğumuzun basından takip ettiği üzere, dilini tutamadığı için giderek ağırlaşan hapis cezalarını çekiyor. Sert din eleştirisi yapan, liberter tandanslı bir aydına demek bu ülke böyle davranıyormuş. Ya da şöyle düşün, Nişanyan gibi bir adam, solcuların değil, sağcıların daha fazla ilgisini çekiyorsa, o memleketteki siyasi pusula iyice sapıtmıştır.

İzinsiz Gösteri: Türkiye'nin son bir yılını uzaktan gözlemlediğinde ne dersin. Zira bizler burada cinnette hiçbir şey yorumlayamaz hale geldik.
Can: Zor gibi görünen ama kolay bir soru bu! Çok iyimsersen, Türkiye deri değiştiriyor diyebilirsin. Kötümsersen, Türkiye'nin yeni bir hengameden geçtiğini, dallanıp budaklanan sosyopolitik sorunların artık iyice keşmekeş yarattığını düşünebilirsin. Ben elbette karamsarım, Türk insanından da siyasetinden de bir umudum yok. Klişe analizlere kapılmıyorum, cehalet ve emperyalizm gibi artık içbayan teşhislerde de bulunmuyorum. Sanırım "tarihselciliğin sefaletine" kapıldım son dönemlerde biraz.

İzinsiz Gösteri: Kitaplarınıza nasıl ulaşabiliriz? Sizlere nasıl destek olabiliriz?
Can: Kitaplarımızı birçok şekilde edinebilirsiniz. En kolayı sitemizden satın almak. Ayrıca, GoogleBooks, iBookStore (iBookStore'un Türkiye'de ücretli kitap satışı yok henüz), scribd (scribd Türkiye'de sansürlü gerçi dns ile oynamazsanız), smashwords gibi uluslararası mecralarda da satıyoruz. Kitaplarımız çok da ucuz. Sevan'ın 750 sayfalık son kitabı dışında her kitabımız 5 ya da 6 lira, topluca alınırsa daha da ucuz. Ayrıca, sitemizden bize maddi bağış da yapabilirsiniz. Manevi olarak da, elbette bilinirliğimizi arttırmak istiyoruz. Yayınladığımız kitaplarda kaliteyi korumak istiyoruz. Bu minvalde, dikkate değer kitap dosyalarını bize yöneltebilirsiniz.

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.

The only cookie we use is for visitor analytics. We do not collect any personal information at all.