Web Analytics
Propaganda'nın Propagandası | Can Başkent

Can Başkent

PROPAGANDA'NIN PROPAGANDASI

CAN BAŞKENT

Zaman su gibi akıyor. ‘Bireylikler’, ‘İmlasız’ iken, 2004 yılında ‘Özgürlüğe Dek Fanzin’ başlıklı bir yazı yayınlamıştım. Yedi yıl önce. O yıllarda çıkardığım ‘oldsletter’ fanzini anlatıyor, fanzin yayınlamanın ve okumanın özgürleştirici hislerini anlatıyordum. Yazıyı noktalarken de şöyle demiştim: ‘Dolayısıyla fanzin, muhalif bir çelme olmaya çalışırken alternatif üretmeyi ve belki örgütlenmeyi de es geçmemelidir.’

Bana kalırsa, sözümü tuttum. Orda burda, onla bunla, çok kereler örgütlülükler oluşturmaya çalıştık. Bu yazıda, daha geçenlerde oluşturduğumuz bir alternatifi, yepyeni bir projeyi anlatmak istiyorum kısaca.

Propaganda Yayınları, 2011 yılı başında doğan bir e-kitap yayınevi. Amacımız, anarşizm ve kuzenlerine dair yazılı eserleri (sadece ve sadece) e-kitap olarak yayınlamak. Evvela, gerçek bir yayıneviyiz, zira tribünlere oynuyoruz artık. Fanzin kültürünün yarattığı altkültürden çıkmaya, dahası yayınlarımızı kitlelelere ulaştırmaya çalışıyoruz. Tek bir amacımız var, yayınlarımızın sen-ben-bizim oğlan üçgeninden çıkarabilmek. Dolayısıyla, adımız Propaganda - ama samimi ve gerçekçi bir propaganda.

Yayıneviyiz dedik, dolayısıyla bir ISBN numaramız var, kitaplarımızı da ISBN’li olarak yayınlıyoruz. Ayrıca, kitaplarımız, tamamen ücretsiz değil. İsteyen ücretsiz olarak e-kitaplarımızı edinebilir - parasızlığın yayınlarımıza ulaşılmasını engellemesine seyirci kalacak değiliz-, isteyen de masraflarımıza katkıda bulunmak, yazarın da azıcık para kazanmasını sağlamak amacıyla kitaplarımızı internetten satın alabilir. Kitap gelirleri, aksi belirtilmedikçe, yayıncıyla yazar arasında, yarı yarıya üleştiriliyor - bu aslında, matbuu kapitalist yayıncılıkta olamayacak bir oran.

E-kitapta ısrarcıyız. Matbuu kitabın yarattığı ekonomik sistem ve bununla birlikte yazarın emeğinin iliğine kadar sömürülmesi kabul edilir değil. Bu manada, kitaplarımız bir çok formatta piyasaya sürülüyor: pdf, epub, mobi. Dolayısıyla, sadece bilgisayarda değil, e-kitap okuma cihazlarında ve hatta cep telefonlarında da okunabiliyor yayınlarımız.

Çeviri yayınlamıyoruz. Amacımız, bu toprakların dilinde yazılan, anarşizmden tutun da, radikal sol cenahın bir çok kollarına dahil olan araştırma ve incelemeleri yayınlamak. Dolayısıyla, benzer konularda çalışmaları olan okurları, dosyalarını bize değerlendirmemiz için yollamaları üzere davet ediyoruz.

Yayınladığımız ilk kitabımız, bir derleme: Vicdani Ret Açıklamaları Almanağı. Adından menkul, Türkiye’deki vicdani ret açıklamalarını derledik. Şimdilik, aldığımız ilgiden memnunuz. Ulusal basında da yer almayı becerebildik. Eğer olursa, gelirimizin tümü savaskarsitlari.org sitesine bağışlanacak.

Yaz sonunda, ‘Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi’ serisini yayınlayacağız. Türkiye’deki anarşist hareketin en önemli dört dergisinden derlediğimiz makaleleri kitap halinde yayınlayacağız: Kara, Amargi, Ateş Hırsızı ve A-Politika. Yeni kuşakların, bilhassa bu topraklarda üretilen o güzel yazıların ve fikirlerin derinliğinden haberdar olmamasının yarattığı sorunların da çözülebilmesini umacağız iyi niyetle.

Propaganda Yayınları’yla ilgili daha da fazla bilgi almak için en iyi adres İnternet sitemiz: www.PropagandaYayinlari.net Aynı adresten, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Propaganda’nın propagandası da böyle oluyormuş!

Kullandığımız tek çerez, anonim ziyaretçi istatistikleri içindir. Bu site hiçbir kişisel veri toplamamaktadır.

The only cookie we use is for visitor analytics. We do not collect any personal information at all.